TEKİRDAĞ TAVLA KULÜBÜ 1.YAZA MERHABA TURNUVASI
Turnuva Başlangıç Tarihi: 30/06/2024 11:00

TEKİRDAĞ TAVLA KULÜBÜ

 

1.Yaza Merhaba Turnuvası


30 Haziran 2024 Hünkarım Et Lokantası Kumbağ/Süleymanpaşa

 

Turnuva Başlangıç : 30 Haziran 2024 Pazar  Saat 11:00
Ana Turnuva Sistemi : BG Sistem 2 Hak

ORGANİZASYON KATILIM ÜCRETİ

Turnuva  kayıt:1400  TL

Yemek Fişi :Oyunculara 400 tl yemek fişi verilecektir.

Son kayıt turnuva günü saat 10:30’dur.

 

Turnuva Kayıt İşlemleri ve detaylı bilgi almak için : Bülent YORULMAZ 0 (554) 829 38 02
IBAN: 
TR43 0004 6001 2188 8000 304686 (AKBANK – BÜLENT YORULMAZ)


Lütfen dekont açıklama kısmına sadece Ad, Soyad ve Telefon numarası yazınız.
Kayıt işlemleriniz tamamlandığında SMS ile bilgi verilecektir.


ANA AKTİVİTE ÖDÜLLERİ

İlk 4 oyuncuya yüzde 80 oranında Yİ/YD* Turnuva Destek Ödülü ve Kupa.


TURNUVA PROGRAMI

30 HAZİRAN 2024 PAZAR


09:00 Açılış Ana Aktivite kayıtlarının ve yan aktivitelerin başlangıcı.
10:30 Son Kayıtlar
11:00  Ana Aktivite Başlangıcı 1.TUR maçları
** Ana Aktivite maçları  (9 Sayı) çift zar ile oynanacak olup saat kullanılmayacaktır.(Final maçı hariç)

19:00 Ödül Töreni ve Turnuva Kapanışı ( Dereceye giren oyuncular kupalarını, ödül töreninde alacaktır.)


TEKİRDAĞ TAVLA KULÜBÜ TURNUVA KURALLARI


1 - Başlangıç
Tekirdağ tavla kulübünün öncelikli kuralı sportmenliktir. Sportmenlik dışı davranışlarda bulunan, kuralları maç kazanma hırsıyla ve kötü niyetle centilmenlik dışında kullanan oyuncular turnuvadan ihraç edilebilir ve sonraki turnuvalarda kabul edilmeyebilirler. İhraç edilen oyuncuya organizasyon ücreti iade edilmez.
İlk defa turnuvaya katılan; vidolu tavla, saatli maç vs. gibi uygulamalarla daha önce karşılaşmamış olan oyunculara eski oyuncuların toleranslı yaklaşmaları beklenmektedir. Turnuvaya 18 yaş üstü oyuncular katılabilir.
Tesis içerisinde sigara ve elektronik sigara dahil tüm tütün ürünlerinin kullanılması yasaktır.

2 - Genel Özellikler
A) Turnuva Yönetimi
Turnuva direktörü ve turnuva yöneticisi tarafından yürütülür.

B) Turnuvaya Katılım
Turnuvaya tüm katılımlar turnuva yöneticisinin onayıyla gerçekleşir.
Herhangi bir oyuncu ve/veya oyuncular turnuvaya kabul edilmeyebilir, turnuvaya kabul edilmeme nedeni/nedenleri belirtilmek zorunda değildir. (Organizasyon ücretini ödemiş olması durumunda iade edilir.)
Turnuva direktörü, birden fazla kategori olması halinde, bir katılımcının alt kategoride mücadele etmesine izin vermeyebilir.

C) Yardımcı Araçlar
Maç sırasında skor yazılan kağıt ve kalem dışında hiçbir mekanik veya yazılı araç kullanılamaz. Zar kulesi kullanmak ve kamera ile çekim yapmak rakibin iznine bağlıdır. Oyuncu izin verdiği takdirde rakibi zar kulesini kullanabilir, kendi kullanmak zorunda değildir.
Mobil telefon üzerinden veya tavla ile ilgili yazılımlar içeren elektronik cihazlar, rakip veya direktörün talebi olduğunda derhal kapatılır ya da maç yapılan masanın üzerinde kolay ulaşılamayacak bir bölgeye konulur.
İnternetten canlı yayınlanan maçlarda, oyuncuların maç esnasında gelen çağrılara veya bildirimlere bakması etik değildir. Bu oyuncuların telefonları maç boyunca uçak modunda olmalıdır.

D) Seyirciler
Seyircilerin maç süresince sessiz olmaları gerekir. Seyircilerin oyuncuları rahatsız edecek kadar masaya yaklaşmaları, maç devam ederken hareket halinde olmaları doğru değildir. Maç esnasında oyuncuların yaptığı bir hamle sonunda harekete geçmek, ayağa kalkmak diğer seyirciler ile konuşmak oyuncuya işaret vermek olarak anlaşılabilir. Maça müdahale eden, oyuncuları rahatsız eden, çeşitli hareketlerle oyuncuları açıktan ya da gizli olarak uyaran, süresi çok azalan ve bunu fark etmeyen oyuncuya bunu belli edecek şekilde uyarıda bulunan seyirciler turnuva salonunun dışına çıkarılır. Yönetici tarafından ihtarda bulunulur tekrarında turnuvadan ihraç edilir. Tüm kurallara uygun hareket eden seyirci, oyunculardan herhangi birinin talebine istinaden maç izlemesi engellenemez.

E) Maçları Kameraya Kaydetme
Oyuncuların maç sırasında maçı kamerayla kaydetmeleri rakiplerinin iznine bağlıdır. Turnuva direktörünün ve turnuva fotoğrafçısının dilediği maçları, maçın oynanışını aksatmamak şartıyla kaydetme hakkı vardır. Özellikle final maçı gibi kaydedilmesi ve canlı olarak internetten yayınlanması önceden planlanmış önemli maçları oynayan oyuncular bu konuda direktöre itiraz edemez.

F) Hak Devretme
Turnuvaya kayıt yaptırmış bir oyuncunun, son kayıt saatine kadar turnuvaya katılma hakkını başka bir oyuncuya devretmek istemesi turnuva direktörünün iznine bağlıdır.

3 - Maç Kuralları
A) Turnuva Mekanı ve Maç Başlangıç Saati

Tüm maçlar önceden belirlenmiş turnuva salonunda oynanır. Turların tamamında başlama zamanlarını takip etmek oyuncunun sorumluluğundadır.
Oyuncuların salondan ayrılmamaları tavsiye edilir.
Maçlar başladığında zamanında gelmeyen oyuncuların 5 dakika sonrasında direktör veya yönetici talimatıyla saatleri çalıştırılacaktır. Saatleri çalıştırılan oyuncular süresi kalan kısmından oyuna devam edecektir. Süre bitmiş ise maçı sayı alamadan kaybetmiş olur. Oyuncuların bu kurala itiraz hakkı yoktur mazeret kabul edilemez.
Süresi biten ve maçı hükmen kaybeden oyuncuya tolerans tanıyarak ek süre vermek vb. benzeri davranışta bulunmak centilmenlik olmadığı gibi turnuvanın program akışını bozarak, turnuva kurallarına uygun hareket etmemeye girer. Bu tarz davranışta bulunan oyunculara direktör tarafından ihtarda bulunulur.


B) Mola
Maç içerisinde acil ihtiyaç (maksimum 5 dk) dışında mola almak yasaktır. Turnuva yetkililerine haber vermeden mola kullanan ve/veya 5 dk içinde acil ihtiyaç molasından dönmeyen oyuncuların süreleri çalıştırılır. Maç süresi içinde moladan dönmeyen oyuncu süresi biterse maçı kaybeder.

4 - Ön Hazırlıklar
A) Teçhizat Kontrolü ve İlk Turun Başlangıcı
Turnuvalarda hassas zar, dudaklı zar bardağı, skor board, maç saati ve resmi turnuva tavlası kullanılması zorunludur. Tüm maçlar bir çift hassas zar ve turnuva saati eşliğinde oynanır. Turnuva saatinin tüm maçlarda kullanılması zorunludur. Turnuva saatini devre dışı bırakan, aktif etmeyen oyuncular direktör tarafından bir kere uyarılır, davranışın tekrarında ise bu oyuncular turnuvadan menedilebilirler.

İlk turun başlangıcı :
İlk tur kuraları çekildikten sonra oyunculara hangi masada oynayacakları ve rakiplerinin ismi bildirilir. Kuralarda ismi ilk yazan oyuncu kayıt masasından saat alıp maç yapacağı masa numarasına gidecektir. Masa numarasını öğrenen oyuncu vakit kaybetmeden masasına gider ve rakibini bekler. Doğru masa numarasına giden oyuncu, rakibinin doğru kişi olduğuna emin olmasından sonra maçına başlayabilir. Maçı kazanan oyuncu saatle birlikte kayıt masasına giderek maç skorunu bildirmelidir.

B) Tercihler
Maç başlamadan önce oyuncuların anlaşamaması halinde, oyun yönü seçimi, pul rengi seçimi, oturma tarafı seçimi her biri için ayrı ayrı zar atışı ile büyük atanın tercihi ile belirlenir. Masaya önce gelen oyuncu oturma tarafını seçme hakkına sahiptir.

C) Zar Değişimi
Tüm maçlar turnuva saati ile oynandığından dolayı her iki oyuncuda aynı çift zar ile maça başlar ve maçı tamamlar. Maç öncesi yedek zar belirtilmiş ise, yedek zarını gösteren oyuncu, yeni bir elin başlangıcında  bir defaya mahsus olmak şartıyla zarını değiştirebilir.

5 - Oyunun Oynanışı ve İllegal Durumlar
A) Rastgele Atışlar
Zarların amacı oyuncuların hamle yapacağı rastgele sayılar üretmektir. Geçerli zar atışı, 2 zarın zar kutusu içinde güçlü bir şekilde en az 3 kez sallanması ve zarların zar kutusundan birlikte çıkarak tavla yüzeyinde serbestçe yuvarlanacak şekilde belirgin bir yükseklikten atılmasından oluşur. Zarların kırık gelmesi halinde oyuncu zarları almadan önce durumu rakibine belirtmelidir. Her yeni oyunun başında iki oyuncu birer zar atar. Küçük zarı atan oyuncu, saati bekleme durumundan kurtarıp rakibinin süresini başlatır. Bunun üzerine de büyük zarı atan oyuncu hamlesini yapmaya başlar.

B) Geçerli Atış
Her 2 zar, tavlanın oyuncuya göre sağ yarısında, tavla yüzeyine paralel gelecek şekilde durmalıdır. Zarlar eğer tavlanın oyuncuya göre sağ yüzeyinde durmadıysa, yüzeye paralel de durmuş olsalar geçersiz sayılırlar. (Örneğin pulun üstünde durmuş zar geçersizdir.) Geçersiz zar gelmesi halinde her iki zar tekrar atılır. Açılış zarlarında yalnızca zarı kırık gelen taraf zarını tekrarlar. Zarların bardağın içine konarak avuç ile bardağın yukarı aşağı 3 kere sallanmasından sonra tavlanın sağ bölümüne atılması ideal atış şeklidir. Atılan zarlardan birinin ya da ikisinin tavlanın zeminine düşmeden önce tavla dışındaki cansız bir nesneye çarpıp tavla zeminine düşmesi halinde gelen zar geçerlidir. Tavla dışına çıkan zar canlı bir nesneye çarpıp tekrar tavla zeminine dönerse zarlar geçersizdir. Oyuncuların kendi özel zar atma bardaklarını kullanmaları rakiplerinin iznine bağlıdır. Aynı zamanda oyuncuların Baffle Box(Zar Kulesi) kullanmaları da rakiplerinin iznine bağlıdır ancak bunu kullanmayı maç başında kabul eden oyuncu maçı Baffle Box(Zar Kulesi) kullanarak tamamlamak zorundadır.

C) Hamle
Oyuncular hamlelerini açık bir şekilde yapmalı, pullarını oynatmak için tek elini kullanmalıdırlar. Kırık pulu olan oyuncu önce kırığını oyuna sokmalı, ardından hamlesine devam etmelidir. Zarların bulunduğu bölgede yer alan bir pul ile hamle yapacak oyuncu rakibini bilgilendirerek ilk önce zarları daha sakin bir bölgeye alır. Böylelikle hamle esnasında zarlara dokunup değişmesinin önüne geçilir.
Oyuncu rakibin hamlesi sırasında hiçbir hareket yapmadan tavlaya, zarlara ve pullara dokunmadan sabit olarak beklemelidir. Rakip oyuncu saate basmadığı sürece sırasını bekleyen oyuncunun yapacağı her türlü hareket yasaktır. Hamle yapan oyuncu saate basmış ve sırayı rakip oyuncuya vermiş olmasına rağmen illegal bir hamle yaptığını fark ederse rakip zarları atmadan önce oyunu durdurarak illegal hamlesini düzeltebilir. Rakip zarları attıktan sonra illegal hamlenin düzeltilip/düzeltilmemesi zarları atan oyuncunun inisiyatifine geçer. Turnuva direktörünün bu konuda bir yaptırımı olamaz. Sportmenlik gereği rakibinin illegal hamle yaptığını fark ettiği halde bunu söylemeyen ve özellikle tavlaya yeni başlayan oyuncuların kural acemiliğinden istifade etmeye çalışan oyunculara ilerleyen turnuvalarda yer vermemek yöneticinin inisiyatifindedir. İllegal hamlenin tespit edilmesi durumunda rakip oyuncu, pul veya pulları ilk pozisyona getirerek hamlesini istediği gibi en baştan yapabilir. İllegal hamlenin uygun koşullarda tamamlanması diğer rakip tarafından istenemez.

D) Pulların Oynanışı
Kırılan pullar köprüye (bar’a) konmalıdır. Toplanan pullar oyun sahasının dışına konmalıdır. Bu konuda yapılan yanlışlıklar saate basılmış olsa bile rakip zar atışı yapmadan önce düzeltilebilir. Rakip zar atışı yaptıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılması mümkün değildir. Buradaki tüm inisiyatif hamle sırasına sahip olan rakip oyuncudadır. Direktörün bu konuda bir yaptırımı olamaz. Ancak rakibi sportmenliğe davet edebilir.

E) Zarların Alınışı
Oyuncu kendine göre tavlanın sağ tarafına zarları atar. Gelen zara uygun olarak da hamlesini yapar. Hamlesini tamamlayan oyuncu saate basmadığı sürece hamlesini değiştirme hakkına sahiptir. Oyuncu saate basmadığı sürece rakip oyuncu oyun alanına elini sokamaz, pullara dokunamaz zarları alamaz. Rakibi illegal hamle yaptıktan sonra saate basmış ve sıra kendisine geçmiş oyuncu derhal saati bekleme moduna alarak kurallara aykırı illegal hamlenin düzeltmesini isteyecek ve rakibinin süresini tekrar başlatacaktır.

F) Zamanından Önce Yapılan Hareketler
Oyuncu hamlesini tamamlamadan (saate basmadan) rakibin zar atması halinde, hamlesini henüz tamamlamamış olan oyuncu, dilerse rakibin zarlarını geçerli sayar, dilerse zarları tekrar attırır. Oyuncu hamlesini tamamlamadan rakibi vido katlarsa, geçerli sayılır. Rakip saate basmadan vido çekmek, zarları almak, zarları atmak gibi hareketlerde bulunan oyuncular direktör tarafından uyarılır. Bu hareketler devam ederse ve direktör gerek görürse bu oyuncular turnuvadan ihraç edilebilirler.

G) Dizilişte Hata
Eğer dizilişte bir hata varsa, oyuncuların bu durumu 5. hamleye kadar belirtmesi halinde düzeltilir. 5. hamleye kadar düzeltilmeyen diziliş oyun sonuna kadar geçerli sayılır. Eksik pulla oyuna başlayan oyuncu pul toplamış sayılmaz; mars veya katmerli mars olabilir.

H) Rakibin Hamlesi Sırasında Yapılan Hareketler
Bir oyuncu hamle sırası rakipteyken, rakibinin dikkatini dağıtıcı veya rahatsız edici bir harekette bulunamaz, ses çıkaramaz, elini oyun alanına sokamaz. Oyuncu, dikkatini dağıtan her türlü konuda rahatsızlığını direktöre belirtmelidir.

I) Zarların Oyun Alanının Dışarı Çıkması
Zarların oyun alanının dışına çıkması durumunda rakibinizin derhal saati bekleme konumuna alarak sizin zarları almanız için beklemesi gerekir. Geçersiz zar atışlarında da aynı uygulamanın yapılması sportmence bir davranış olacaktır.


6 - Skor ve Vido
A) Skorun Tutulması
Her oyuncu her oyun sonunda maçın skorunu skor boarda yazmalıdır. Sayı alan bir oyuncu sayısını yazmayı unutursa direktör, direktör olmadığında seyirciler bu konuda oyuncuyu uyarabilir. Anlaşmazlık halinde, direktör durumu değerlendirirken skoru yazmayan taraf dezavantajlı konumda olacaktır.

B) Vido Hamleleri
Oyuncu sıra kendisine geldiğinde zarlarını atmadan önce vidoyu katlayabilir. Oyuncu zarlarını attıktan sonra, atış herhangi bir nedenden geçersiz dahi olsa, vidoyu katlama hakkı o el için geçmiş sayılır. Oyuncu vidoyu katlamak için vidoyu alır, vidonun o anki değerinin 2 katını gösterecek şekilde tavlanın kendine göre sağ orta yarısına koyar ve saate basarak hamle sırasını rakibe verir. Rakip, vidoyu kabul etmek için alıp kendi tarafına koyar ve saate basarak hamle sırasını karşı tarafa verir. Reddetmek için ise vidoyu başlangıç değerine getirip başlangıç yerine koyar ve saati bekleme konumuna getirir.
Her el bitiminde iki rakipten biri vidoyu başlangıç yerine koymalıdır. İtilaf durumunda vidonun bulunduğu konum geçerli olacaktır.
Oyuncu zar atma sırası kendindeyken vido çekmeyi düşünüyorsa vidoya dokunmadan düşünmelidir. Bulunduğu yerden vidoyu eline aldığında oyunu katlamak zorundadır kararından vazgeçemez.

C) Crawford Kuralı
Crawford kuralı tüm maçlarda geçerlidir. Oyunculardan biri maç sayısına ulaştığında, bir sonraki oyun boyunca vido katlanamaz. Sonraki oyunlarda vido yine oyundadır. Crawford oyununda vidonun yanlışlıkla katlanması ve bunun Crawford oyunu bitene kadar fark edilmesi halinde vido geçersiz sayılır.

D) Maç Sonucu ve Sonucun Bildirilmesi
Kazanan oyuncu maçın bitmesinin hemen ardından oyun saati ile kayıt masasına skor bildirir. Sonucun doğru olarak iletilmesi kazanan oyuncunun sorumluluğundadır.

7 - Uyuşmazlıklar

A) Anlaşmazlıklar
Anlaşmazlık halinde, oyuncular zarları, pulları, vido ve skor çizelgelerini olduğu gibi bırakarak direktörü/yöneticiyi çağırırlar. Bu kuralın çiğnenmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Anlaşmazlığın ortaya çıkmasının ardından direktör/yönetici gelmeden, zarları, pulları, vido veya skor çizelgelerini değiştiren oyuncu, direktör/yönetici durumu değerlendirirken dezavantajlı konumda olacaktır.

B) Karara İtiraz
Oyuncular Direktör’ ün aldığı karara itiraz etme hakkına sahiptir. Bu itiraz gecikmeden, kararın değiştirilmesi için fırsat varken yapılmalıdır. Bu durumda Turnuva Komitesinde bulunan en az 3 komite üyesi toplanır, durumu değerlendirir ve oylamayla karar alır. Bu noktadan sonra oyuncuların karara itiraz hakkı kalmaz.

8 - Turnuva Sonu Derece Belirleme Kuralı
Turnuvayı ilk 4 içerisinde tamamlayan oyuncular ödül almaya hak kazanacaktır. Dereceye giren oyuncular kupalarını sadece ödül töreninde alabilirler. Turnuva boyunca sistem bye hakkını mağlubiyeti çok olan oyuncudan yana kullanacaktır.
Geriye 3, 5, 7 ya da 10 oyuncunun kaldığı ve turu bye geçen oyuncunun çok önemli bir avantaj elde edeceği bölümlerde, bye geçecek oyuncu manuel kura ile belirlenecektir. Daha önce hiç bye çekmemiş veya en az bye çekmiş oyuncular arasında manuel kura çekilecektir.
En sona 3 oyuncu aynı sayıda bye ve aynı sayıda mağlubiyetle kalırsa toplam ödül 3’e bölünecektir. Sadece kupa ödülü için ünvan maçı yapılacaktır. Kura manuel olarak çekilecektir. Aynı turda elenen oyuncular arasında bye geçmiş oyuncu turnuvayı bir alt sırada bitirmiş sayılır. Bye geçmiş olmak galibiyet sayısı olarak değerlendirilmez.
En başarılı kadın oyuncu belirlenirken ise; Bye çekmiş oyuncu turnuvayı bir alt sırada bitirir. Aynı turda elenen son 2 oyuncu kendi aralarında maç yapar. Aynı turda 2'den fazla oyuncu elenmiş ise, manuel kura çekilerek oyuncular arasındaki maçlar oynanır.


** Fotoğraf çekimi**
Turnuva organizasyon komitesi Facebook, Instagram, Youtube vs. gibi sosyal medya hesaplarında çok sayıda görsel paylaşılacaktır. Bu konuya itirazı olan oyuncuların turnuvaya katılmaması gerekmektedir.

Burada yazılı olan kurallar haricinde bir problem yaşanması durumunda turnuva yöneticisinin verdiği karar geçerli olacaktır. Rakiplerden biri kabul etmediği takdirde Turnuva Komitesi toplanarak bir karar verecektir. Bu karar kesin ve nihai karardır, itiraz hakkı yoktur.
*** Turnuvaya katılan tüm oyuncular bu kuralları OKUMUŞ ve KABUL ETMİŞ sayılır. ***

 

28.06.2024 10:25

Oy Verenler